alle vakanties Duitsland informatie Duitsland weer & klimaatlinkscontact  

 

vakantie via Duitsland

schoolvakanties

vakantie via Duitsland:
voorpagina
nieuws
 
luchthavens:
CGN Köln-Bonn Airport
DTM Dortmund Airport
DUS Düsseldorf International
FMO Münster-Osnabrück Airport
FRA Frankfurt International
HHN Frankfurt Hahn Airport
NRN Weeze Airport

luchtvaartmaatschappijen:
Air Berlin
Condor
German Wings
Ryanair
Transavia
TUIfly

vakantie:
lastminute aanbiedingen
vakantie via Duitsland
vliegtickets

informatie:
afstanden & reistijden
autorijden in Duitsland
hotels bij luchthavens
parkeren
schoolvakanties
vervoer naar het vliegveld

© VakantieviaDuitsland.nl - cookiebeleid

Op vakantie gaan tijdens Nederlandse schoolvakanties kan interessant zijn via Duitsland. Door het grotere aanbod is de kans op een geschikte en vaak goedkopere vakantie tijdens periodes waarin de Duitse en Nederlandse vakanties samenvallen vrij reëel. Op het moment dat er in Nederland wél schoolvakantie is en in Duitsland niet valt er serieus voordeel te halen omdat de prijzen in die periodes in Duitsland niet verhoogd worden.

Gezinnen met schoolgaande kinderen doen er daarom verstandig aan te kijken of het in Duitsland tegelijkertijd ook schoolvakantie is. Goed om te weten is dat in Duitsland de schoolvakanties per deelstaat vastgesteld worden. Als Nederlandse vakantieganger zullen we vooral te maken hebben met de deelstaten Nordrhein-Westfalen (vliegvelden Köln-Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Münster-Osnabrück en Niederrhein-Weeze. De internationale luchthaven van Frankfurt am Mainz ligt in de deelstaat Hessen en het westelijker gelegen vliegveld Frankfurt-Hahn ligt in Rheinland-Pfalz.

 

voorjaarsvakantie
Onze voorjaarsvakantie- of krokusvakantie heet in Duitsland de wintervakantie (Winterferien). In de drie deelstaten waar de voor ons interessante luchthavens van vertrek liggen kent men geen voorjaarsvakantie. Onze scholen kennen wel een voorjaarsvakantie die vaak gelijk valt met carnaval of net een week eerder/later. Dit is in februari of maart.
Tijdens onze voorjaarsvakantie is Duitsland daarom wél een goed alternatief voor een vliegvakantie.

paasvakantie
In Nederland heeft de Paasvakantie jaren geleden plaatsgemaakt voor de meivakantie. In Duitsland kent men nog wél een paasvakantie, waardoor een vakantie met vertrek vanaf Duitsland rond de paasdagen financieel vaak minder aantrekkelijk is. Pasen valt altijd tussen 22 maart en 25 april. De Paasvakantie duurt in Duitsland afhankelijk van de deelstaat 2 tot 3 weken.

meivakantie
De meivakantie valt in Nederland vrijwel altijd rond de eerste week of twee weken van mei. Veel scholen geven twee weken vakantie maar minder (één of anderhalve week) kan ook omdat het om adviesdata gaat. Wel is het gebruikelijk dat er minimaal één week vrijaf gegeven wordt. Meestal begint de meivakantie op of rond Koninginnedag (30 april). Behalve Koninginnedag valt ook Bevrijdingsdag binnen de meivakantie. Als Hemelvaart vroeg valt in een jaar (Hemelvaartsdag valt tussen 30 april en 3 juni) dan kan deze ook in de meivakantie vallen.
Duitsland kent geen meivakantie. Indien Hemelvaartsdag en Pinksteren laat vallen (tweede helft van mei en/of eerste helft juni) dan valt onze meivakantie niet gelijk met een schoolvakantie in Duitsland. Bij een vroege Hemelvaartsdag kunnen de vakanties in Nederland en Duitsland elkaar deels overlappen of zelfs tegelijkertijd vallen.

hemelvaart & Pinksteren
Voor Duitsers vormen Hemelvaart en Pinksteren een periode waarin er een korte vakantie gegeven kan worden. Voor de regio's waar de voor ons Nederlanders interessante vliegvelden liggen geldt dat in de regel niet. Wel is het tijdens deze feestdagen iets drukker op de luchthavens.

zomervakantie
De zomervakanties in Duitsland zijn net als in Nederland verspreid, echter over een nog langere periode. De zomervakantie in Duitsland valt binnen een periode van ruim 11 weken en duurt in de regel zes weken; soms enkele dagen langer. Omdat deze vakanties vaak niet helemaal gelijk lopen aan de Nederlandse zomervakanties is er voor een Nederlandse regio met een vroege of juist late vakantie wel een voordeeltje te halen in Duitsland.
Uitgaande van de vijf luchthavens die in Nordrhein-Westfalen liggen zijn dat de volgende periodes:
Voor het jaar 2011 zijn dat de eerste drie weken van juli (t/m 24-7-2011).
Voor het jaar 2012 gaat het om de eerste week van juli en vanaf 22 augustus.
Voor het jaar 2013 zijn dat de eerste 3 weken van juli.
Voor het jaar 2014 gaat het om de eerste week van juli en vanaf 20 augustus.
Voor het jaar 2015 is het interessant vanaf 12 augustus, waardoor een redelijk groot deel van Nederland hiervan kan profiteren.

 

herfstvakantie
In Duitsland heeft men twee weken herfstvakantie in plaats van één zoals in Nederland. Ook voor deze vakantie geldt een spreiding bij onze oosterburen. In de regel vallen alle herfstvakanties binnen de eerste week van oktober en einde eerste week november. Voor de regio Nordrhein-Westfalen geldt dat vaak de herfstvakantie van één of twee van de drie regio's binnen de Duitse herfstvakantie valt.
Voor de komende jaren gelden de volgende data voor deelstaat Nordrhein-Westfalen:
In 2011 van 24.10.2011 t/m 05.11.2011
In 2012 van 08.10.2012 t/m 20.10.2012
In 2013 van 21.10.2013 t/m 02.11.2013

kerstvakantie
De kerstvakantie valt in Duitsland vrijwel of helemaal gelijk aan onze kerstvakantie. Dit is een dure periode om op vakantie te gaan en het loont waarschijnlijk amper de moeite om te gaan zoeken naar voordeeltjes in Duitsland.

Meer informatie?
schoolvakanties schooljaar Nederland 2010-2011
schoolvakanties schooljaar Nederland 2011-2012
alle Duitse schoolvakanties (Duitstalig)