alle vakanties Duitsland informatie Duitsland weer & klimaatlinkscontact  

 

vakantie via Duitsland

autorijden in Duitsland

vakantie via Duitsland:
voorpagina
nieuws
 
luchthavens:
CGN Köln-Bonn Airport
DTM Dortmund Airport
DUS Düsseldorf International
FMO Münster-Osnabrück Airport
FRA Frankfurt International
HHN Frankfurt Hahn Airport
NRN Weeze Airport

luchtvaartmaatschappijen:
Air Berlin
Condor
German Wings
Ryanair
Transavia
TUIfly

vakantie:
lastminute aanbiedingen
vakantie via Duitsland
vliegtickets

informatie:
afstanden & reistijden
autorijden in Duitsland
hotels bij luchthavens
parkeren
schoolvakanties
vervoer naar het vliegveld

© VakantieviaDuitsland.nl - cookiebeleid

Met de auto in Duitsland rijden verschilt vrij weinig van de Nederlandse regels. Toch zijn er een paar aandachtspuntjes waar je rekening mee moet houden als je gaat autorijden in Duitsland:

maximum snelheid
De tijd dat Duitsland geen limiet stelde op de Duitse autobahnen ligt al de nodige jaren achter ons. Vanwege milieunormen, drukte en gevaarlijke omstandigheden zijn steeds meer stukken snelweg in Duitsland voorzien van een maximum snelheid. Op redelijk wat delen van de weg zijn deze limieten permanent, maar in Duitsland wordt er ook veel gewerkt met tijdelijk snelheidsbeperkingen die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld verkeersdrukte, wegwerkzaamheden of weersomstandigheden.
Waar geen maximumsnelheid geldt is er in principe geen limiet, maar geld een adviessnelheid van 130 kilometer per uur.

links rijden
Een vervelende afwijking waar vooral Nederlanders regelmatig last van blijken te hebben is het op de linkerbaan van de snelweg blijven rijden terwijl er voldoende ruimte is om rechts te gaan rijden. Juist op de stukken waar geen maximumsnelheid geldt kan dit tot zeer vervelende situaties leiden. Zo is het mogelijk dat je "op je gemak" met 140 km/u op de linkerbaan blijft rijden terwijl er op de rechterbaan een sportauto met dik 250 km/u aan komt scheuren. Hierdoor kunnen onnodige gevaarlijke situaties en een hoop ergernis ontstaan. Wees daarom hoffelijk en oplettend en ga op tijd terug naar de rechterbaan.

milieustickers
Voor een groot aantal Duitse steden geldt dat je auto moet voorzien zijn van een milieusticker (Umweltplakette). Het beste kun je de milieusticker vooraf in Nederland regelen, dan weet je zeker dat je zonder problemen de binnensteden in kunt rijden. Dit kun je onder andere doen bij de ANWB, via Dekra en bij de Tüv Nord.
Voor de Duitse luchthavens heb je géén milieusticker nodig omdat deze allemaal buiten de Umweltzones liggen.

 

mobiel bellen
Net als in Nederland mag je alleen handsfree bellen achter het stuur. Het intoetsen van een nummer of het versturen van een tekstbericht (SMS) is ook verboden in Duitsland.

winterbanden
Er is nogal wat discussie over het wel of niet verplicht hebben van winterbanden onder de auto. Voor Duitsland geldt dat je bij winterse omstandigheden winterbanden onder je auto moet hebben als je deel wilt nemen aan het verkeer. Winterse omstandigheden is een ruim begrip, maar aangenomen mag worden dat sneeuw, ijzel en bevroren weggedeelten daar zeker onder horen. Omdat het weer in Duitsland erg wispelturig kan zijn is het verstandig om gedurende het hele winterseizoen ervoor te zorgen dat er winterbanden onder je auto liggen als je Duitsland inrijdt. Al is het alleen maar voor je eigen veiligheid.

uitrusting auto
Alleen voor auto's op Duits kenteken geldt de plicht om een verbanddoos en een gevarendriehoek te hebben in een auto. Een reflecterend veiligheidshesje is niet verplicht in Duitsland. Hoewel het niet verplicht is, is het uiteraard handig om ze wel aan boord te hebben. Als je ze nodig mocht hebben ben je blij dat je ze hebt.